Ystävänpäivä 14.2.2025

01.02.2025

Ystävänpäivä, mitä se sinulle merkitsee? 

Ystävänpäivää vietetään taas helmikuun 14 päivänä. Lapsuudestani muistan kuinka ystävänpäivän lähentyessä, koulussa tehtiin ystävänpäiväkortteja, jotka annettiin omille parhaille kavereille. Työelämässä ollessa ystävänpäivää olemme viettäneet muistamalla ystäviämme jollain pienellä. Välillä se on ollut kortti, pieni lahja, tai yllätys berliininmunkit kahvitauon yhteydessä. 

Ystävänpäivän historia

Ystävänpäivällä on todella pitkä historia joka ulottuu niinkin kaukaiseen menneisyyteen kuin vuoteen 400. Historian mukaan ystävänpäivän juuret ulottuvat luultavimmin Roomaan, antiikin aikoihin, jolloin nuoret miehet juhlivat Lupercalia. Lupercal oli juhla jolloin juhlittiin hedelmällisyyttä ja puhdistautumista. Juhlapäivän aikana kunnioitettiin hedelmällisyyden jumalia Lupercusta ja Faunusta. Päivän tapahtumiin kuului vuohien ja joskus myös koiran uhraaminen Palatinus-kukkulan Lupercal-luolassa. Lupercal-luolan uskottiin olevan paikka jossa naarassusi imetti Romulusta ja Remusta. Juhlallisuuden jälkeen nuoret miehet juoksentelivat kaupungilla alasti pidellen kädessään uhrattujen vuohien nahasta tehtyjä hihnoja. Hihnoilla lyötiin hellästi vastaan tulevia naisia. Tämän uskottiin lisäävän heidän hedelmällisyyttä ja helpottavan synnytystä.


Toisenlainen historia kertoo, ystävänpäivän saaneen alkunsa 200-luvulla asuneen kristityn martyyrin, Pyhän Valentinuksen johdosta. Roomalainen Valentinus vihki salaa nuoria sotilaita avioon, ja joutui tämän vuoksi teloitetuksi Rooman keisarin toimesta. Juuri ennen kuolemaansa Pyhä Valentinus kirjoitti rakkaalleen kirjeen, jonka oli nimennyt "Sinun Valentinuksesi".  

Nykyaika

Nykyään ystävänpäivä on hyvin kaupallistunut. Kaupat ovat pulloillaan erilaisia ystävänpäivätuotteita, joilla muistaa omaa rakasta ystävää tai kumppania. Niin hotellit, kylpylät kuin matkatoimistotkin markkinoivat ja myyvät erilaisia viikonloppupaketteja pariskunnille. 


Rakasta itseäsi päivä

Ystävänpäivä ja siihen liittyvä markkinointi voi tuntua raskaalta, jos tuntee itsensä yksinäiseksi. Varsinkin nykypäivänä, ja etenkin koronan jälkeen nuoriso on erkaantunut toisistaan. Myös nykymaailmassa valloillaan oleva pahoinvointi on lisääntynyt hurjaa vauhtia. Fyysisten ystävyyssuhteiden tilalle on muodostunut verkkojen välinen ystävyys. Verkkojen välinen ystävyys on ystävyyttä, mutta se ei lopulta tyydytä ihmisten kaipaamaa fyysistä ystävän läsnäoloa. Ihmisellä on luonnostaan kaipuu toisen ihmisen luo. Toisaalta, yksinäisyyttä voi kokea vaikka ympärillä olisi paljonkin kavereita. Ystävyyssuhteet vaativat aina kahdenkeskistä luottamusta, ystävien tulee pystyä tukeutumaan toisiinsa ja saada oman äänensä kuuluville. Yksipuoliset suhteet eivät tue lämpimän ystävyyssuhteen muodostumista.

Fyysisen ystävän uupuminen voi tuntua masentavalta. Se voi saada sinut tuntemaan itsesi jotenkin vääränlaiseksi ja ettet muka kelpaisi kenellekään. Vaikka tällä hetkellä kokisit yksinäisyyttä, se ei tarkoita, ettetkö koskaan voisi saada ystäviä. Nykyaikana ystävyyssuhteiden muodostaminen voi tuntua haastavalle kun ajatellaan vaikkapa aikaa 30 vuotta taaksepäin. Siihen aikaan ei vielä ollut kännyköitä eikä tietokoneita sillä mitalla kuin mitä meillä nykyään niitä on. Siihen aikaan lapset ja nuoret viettivät aikaa yhdessä. Ei ollut kännyköitä, ei whatsuppia, ei tik tokkia, ei facebookia eikä mitään muutakaan sovellusta jolla pitää yhteyttä kavereihin. Meidän oli mentävä heidän luokseen fyysisesti jos meillä oli asiaa. Toki lankapuhelimet oli jo keksitty, mutta niillä saatiin kaveri kiinni jos hän sattui fyysisesti olemaan kotona juuri sillä hetkellä. Joskus puhelimeen vastasikin kaverin vanhemmat ja saimme kuulla, että kaveri on ulkona jonkun toisen kanssa. Ulkona leikittiin erilaisia leikkejä, vähän vanhempana ehkä hengailtiin puistoissa, koulujen pihapiireissä tai muussa sopivassa paikassa. 

Joskus ystävien saanti vaatii rohkeita tekoja. Verkkomaailmassa tutuksi käyneen ihmisen tapaaminen tosielämässä voi tuntua pelottavalta. Onkohan verkkomaailmassa tapaamani ihminen juuri sellainen, minkä kuvan hän on itsestään antanut, vai onko hän vain huijannut`? Näitäkin tapauksia valitettavasti on. Mutta onneksi vielä kunniallisia ihmisiä tässä maailmassa riittää. Joskus on vain astuttava rohkeasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja astuttava huojuvalle sillalle, jotta jotain uutta ja upeaa voi tapahtua. 

Mutta mitä tehdä jos tunnen itseni yksinäiseksi?

Pidä huolta itsestäsi! Muista että sinä olet tärkeä! Sinä olet tärkeä omille vanhemmillesi tai ainakin toiselle, olet tärkeä sinun sisaruksillesi. Olet tärkeä sinun isoäidillesi tai isoisällesi. Sinä olet ehkä tärkeä yhdelle koulukaverille, joka ei välttämättä uskalla kertoa sinulle että on ihastunut sinuun tai välittää sinusta. Sinä olet tärkeä minulle! Sinä olet tärkeä itsellesi! Sinä olet tärkeä jollekulle! 

Kaikkein tärkeintä masennuksen hoidossa on huolehtia omasta hyvinvoinnista. Vaikket olisikaan masentunut, mutta koet yksinäisyyttä, olisi erittäin tärkeää, että teet edes muutaman kerran viikossa jotain sellaista, joka tekee sinulle hyvää. Voit tehdä asioita, joita sinua kiinnostaa. Voit tehdä asioita joita olet halunnut kokeilla, mutta et ole vielä kokeillut. Voit varata itsellesi ihanan hotellihuoneen kauniista kylpylästä ja nauttia rennosta viikonlopusta ja antaa henkilökunnan vastata ruokailustasi. Jos sinulla ei ole varaa kylpylälomaan, luo itsellesi hemmotteluloma omaan kylpyhuoneeseen kynttilöiden ja rennon musiikin voimin. Käperry illansuussa lämpimän viltin alle ja katso lempisarjaasi Netflixistä syöden suklaata, jäätelöä tai muuta herkkua.  Pidä itsestä huolta, ruokkimalla omaa hyvinvointiasia asioilla, joilla on sinulle merkitystä. 

Rakkain terveisin

Marika, Vajilla Art