Mitä onnellisuus on?
Tänään 20.3.2024 Vietetään kansainvälistä onnellisuuspäivää
Onnellisuutta on kahdenlaista: hedoinistista ja eudaimonista. Hedoininen onnellisuus perustuu mielihyvään ja nautiskeluun. Eudaimoninen onnellisuus elämän merkityksellisyyteen ja oman potentiaalin käyttämiseen. Onnellisuuteen vaaditaan molempia, sekä hedoinistista että eudaimonista. Onnellisuus ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa positiivista olotilaa, vaan se käsittää koko tunteiden kirjon.

Onni ja ilo ovat positiivisia tunteita, kun taas onnellisuus on tila, jossa mielemme on. Onnellisuus tulee meidän jokaisen sisältä eikä sitä voi löytää ulkoisista tekijöistä. Onni ja ilo voivat tulla ulkoisista tekijöistä kuten uudesta työpaikasta, ystävän kanssa vietetystä ajasta tai hyvästä ruoasta. Näiden kautta saatu onnen ja ilon tunteet ovat kuitenkin vain hetkellisiä eivätkä jää pidemmäksi aikaa vaikuttamaan ja kasvattamaan onnellisuuttamme. Onnellisuus lähtee suurimmaksi osaksi meistä itsestämme, meidän omasta kyvystämme kokea ja saavuttaa tekijöitä, jotka tuottavat onnellisuutta.
Kun olemme onnellisia, olemme paljon optimisempia elämää kohtaan. Tämä auttaa meitä selviytymään niin hyvinä kuin huonoina hetkinä, emmekä ole niin alttiita ulkoisten tekijöiden aiheuttamille negatiivisille tunteille ja tapahtumille. Se auttaa meitä myös selviytymään ja menestymään paremmin niin ihmissuhteissa, urasuunnitelmissa kuin itse elämässäkin. Onnellisuus toimii siis vankkana pohjana vaihteleville tunteille ja helpottaa vastoinkäymisistä selviytymistä. Tätä kutsutaan myös resilienssiksi.
Onnellisuudesta on myös suuresti
hyötyä meidän jokapäiväisessä elämässä. Se auttaa meitä
pysymään terveempänä, pitämään itsestämme huolta, syömään
terveellisemmin ja kuntoilemaan enemmän. Onnellisena me arvostamme
itseämme enemmän, olemme tuotteliaampia ja luovia. Onnellisena
olemme sinut itsemme kanssa.

Yllä olevassa Lao Tzun runossa on paljon asiaa kiteytettynä muutamaan lauseeseen. Masentuneena harvoin tunnemme onnellisuutta. Hetkellisiä ilon ja onnen hetkiä mahtuu masentuneenkin elämään, mutta onnellisuus tuntuu olevan puhdas mahdottomuus. Mitä syvempi ja vaikeampi masennus on, sitä vaikeampaa on löytää tie takaisin onnellisuuden lähteelle. Masentunut elää menneessä, pitää itseään arvottomana ja hänen on mahdotonta nähdä mitään hyvää tässä hetkessä, saati tulevaisuudessa.
Ahdistuksen syitä on monia. Ahdistus
voi aiheuttaa meissä muun muassa pelkoa tulevasta. Pelkäämme ehkä
epäonnistumista, huolta tai murhetta erilaisista asioista ja
turvattomuutta. Ahdistus pistää meidät ajattelemaan mitä pahaa
kohta tulee tapahtumaan. Ahdistus vaikeuttaa jokapäiväistä
elämäämme, sillä meidän on vaikea elää tässä hetkessä,
koska pelkäämme, mitä pahaa tai ikävää meille tapahtuu, jos
lähdemme pois turvalliseksi kokemastamme tilasta.
Rauhassa ollessamme olemme sinut itsemme kanssa. Pystymme nauttimaan elämästämme sekä tästä hetkestä. Emme pelkää tulevaa ja tiedostamme, että tulevaisuus ei ole kiinteä ja paikallaan pysyvä tila. Elämäntilanteet ympäri maailmaa muuttuvat ja ymmärrämme tämän. Pystymme nauttimaan tämän hetkisestä elämästä, mitä meillä on ja kenen kanssa me saamme viettää aikaamme juuri nyt.
Mitkä vaikeuttavat onnellisuuden saavuttamista?
Yksi suurista onnellisuuden sabotoijista on meidän oma mielemme. Vaatii oikeasti rohkeutta lähteä tavoittelemaan juuri oman näköistä elämää, katsoa eteenpäin ja hakea niihin asioihin muutosta, joihin ei ole tyytyväinen. Jos haluamme elämäämme muutosta, sitä kannattaa lähteä tavoittelemaan rohkeasti, eikä jämähtää paikoilleen muutoksen pelossa tai sen vuoksi, mitä toiset ehkä ajattelevat asiasta.
Kielteiset ajatukset ja itsekriittisyys syövät meidän mahdollisuuksiamme toteuttaa itseämme. Voimme ehkä ajatella että sellainen elämä ei ole meitä varten, tai en ole tarpeeksi hyvä, en tule kuitenkaan oppimaan tai tulen taas kuitenkin pettymään. Uskomukset omasta itsestäsi, vaikka ne eivät olisikaan totta, estävät meitä toteuttamasta omia unelmia ja pyrkimyksiä kohti onnellisempaa elämää.
On erittäin tärkeää myös opetella itsemyötätuntoa ja olla itselleen armollisempi. Silloin kun arvostamme itseämme ja olemme tietoisia omista tarpeistamme ja toiveistamme, meidän on paljon helpompaa lähteä tavoittelemaan haluttuja muutoksia, jotka auttavat meitä kokemaan onnellisuutta.
Myös niin sanottu sitkuttelu ja
jossittelu ottavat nopeasti ylivallan olosuhteista ja estävät
muutosten aikaansaamista. Jos jatkuvasti ajattelemme esimerkiksi,
että "Sitten kun lapset ovat isoja, voin taas...", "Sitkun
olen...., niin voin....", "sitten kun laihdun, voin taas...."
sillä on todellinen pysäyttävä voima.
Miten tulla onnelliseksi?
Me voimme itse vaikuttaa omaan
onnellisuuteemme omilla asenteillamme, elämäntavoilla sekä
suhtautumisella. Onnellisuus on sitä, että saamme elää tärkeiden
ihmisten kanssa tehden itselle merkittäviä asioita. Jotta voisimme
saavuttaa onnellisuuden, meidän on tehtävä asioita, joista me itse
pidämme, missä koemme olevamme hyviä, tehdä hyvää muille ja
muistaa myös huolehtia itsestämme. Onnellisuus sisältää hyvät
ihmissuhteet, rakkautta ja iloa, mutta onnellisuuteen pyrkiessä
kannattaa ehdottomasti pyrkiä oman elämän merkityksellisyyteen.

Kuten alussa mainitsin, onnellisuutta
on kahta eri sorttia. On hedoinistista ja eudaimonista. Hedoinismi
perustuu nautintoon ja mielihyvään. Sen mukaan hyväksi on kaikki
se mikä tuottaa mielihyvää. Eudaimonismi taas perustuu elämän
merkityksellisyyteen ja oman potentiaalin löytämiseen. Näiden
kahden ollessa tasapainossa, myös oma hyvinvointi ja onnellisuus voi
hyvin.
Varsinkin masentuneena ja onnettomana,
olisi hyvin tärkeää pystyä lisäämään elämään sellasia
asioita, jotka lisäävät nautintoa ja mielihyvää. Kun vointi
paranee, pystyy lisäämään erilaisia aktiviteettejä, jotka
lisäävät merkityskellisyyttä sekä oman potentiaalin löytämistä.
Näitä ovat esimerkiksi kouluttautuminen itseään kiinnostavaan
ammattiin, opiskelu itsenäisesti harrastusmuodossa, uusi harrastus
tai itselleen uuden käsityötaidon oppiminen. Nautintoa ja
mielihyvää voi tuoda terveellisen ruoan syöminen, salli itsellesi
herkkupäiviä jolloin saat syödä jäätelöä, karkkia, sipsiä
jne. Jos saat mielihyvää katsomalla itseäsi kiinnostavaa sarjaa
vaikka viisi jaksoa putkeen, salli se itsellesi. Jos nautit
suunnittelusta ja ongelmanratkomisesta kokeile esimerkiksi
ohjelmointia. Anna itsellesi lupa nauttia elämästä, anna itsellesi
lupa kokea hyvää oloa näistä asioista. Yritä olla ottamatta
liikaa paineita ja älä soimaa itseäsi jos tällä hetkellä
vointisi ei salli muuta. Jos tällä hetkellä elämäsi kuluu
enemmän tietokoneen ja telkkarin edessä, salli se itsellesi, koska
et tällä hetkellä jaksa muuta ja pysty nauttimaan muusta. Aivan
varmasti kun vointisi taas lisääntyy, kykenet aloittamaan jonkin
muun asian tekemisen, josta pystyt nauttimaan. Tärkeää on ettet
syyllistä itseäsi ja puhu itsellesi negatiivisesti jokaisessa
käänteessä. Sillä se lisää pahan olon kierrettä entisestään.
Oma kokemukseni onnellisuudesta
Itselleni onnellisuus liittyy vahvasti siihen, että saan tehdä sitä mikä itselleni on tärkeää ja minkä koen merkitykselliseksi itselleni. Onnellisuuttani lisää myös oma perheeni, lapseni sekä läheiset ihmiset ja ystävät. Koen myös onnellisuutta saadessani auttaa muita ihmisiä ja varsinkin jos omalla toiminnallani olen pystynyt auttamaan muita ihmisiä voimaan paremmin. Myös positiivinen elämänasenne auttaa kasvattamaan omaa onnellisuutta.
Vaikka tänä päivänä tunnen itseni onnelliseksi, täytyy myöntää, etten aina ole tuntenut onnellisuutta. Minun oli oikeasti opeteltava olemaan onnellinen ja tyytyväinen omaan elämääni. Monen vuoden koulukiusatuksi tuleminen ja masennukseen sairastuminen vaikeutti toden teolla nähdä elämä positiivisena ja onnellisena. Nuorempana yritin täyttää onnellisuuttani shoppailemalla. Se toikin hetkellisesti onnen ja ilon tunteita, mutta se ei kasvattanut onnellisuuttani elämää kohtaan ja kutisti lompakkoani aika tavalla. Jossain vaiheessa, tarpeeksi juteltuani ystävieni kanssa, ymmärsin, että minun oli oikeasti pakko tehdä asian eteen jotain. Oma onnellisuuteni on kiinni minusta itsestäni, omista kyvyistäni tehdä asian eteen konkreettisesti jotain. En voinut vain jäädä odottamaan, että joku ulkopuolinen taho tekisi sen minun puolestani. Myöskään pelkkä haaveileminen ja toivominen paremmasta tulevaisuudesta, ei auttanut vaan syöksi minua pahempaan epätoivoon. Kun sisäistin tämän asian, pystyin paremmin alkaa tekemään asian suhteen suunnitelmia.
Aloin toteuttamaan omia mielenkiinnon kohteita ja haastamaan itseäni. Astmaatikkona olin aina vierastanut liikuntaa. Aloitin juoksuharrastuksen. Aluksi se oli tuskallista, en pystynyt juoksemaan edes katuvalojen yhtä väliä yhtä jaksoisesti, vauhtini hidastui ja keuhkot huusivat tarvitsevansa ilmaa. Sinnikkäästi harjoitellessa aloin huomaamaan kuinka nopeasti kuntoni oikeasti kasvoi, yhtäkkiä jaksoin juosta jo kolmen lyhtypylvään välin ilman ongelmaa. Muutamien kuukausien jälkeen juoksin jo 5 kilometriä yhteen putkeen. Olin todella tyytyväinen, hämmästynyt ja etenkin ylpeä itsestäni. Rakastin juoksemista. Juostessa tunsin olevani jotenkin vapaa. Juoksu-urani kuitenkin loppui muutaman vuoden jälkeen yhden kohtalokkaan juoksulenkin aikana. Olin juoksulenkillä yhdessä mieheni kanssa, ja yhtäkkiä nilkkani vääntyi ja valahdin maahan. Olin juossut suoraan hiekkatiessä olevaan monttuun. Yritin nousta ylös mutta en päässyt, onneksi meillä oli puhelin mukana ja pystyimme soittamaan äidilleni, joka tuli hakemaan meidät autolla. Nilkastani oli repeytynyt nivelsiteet todella pahasti ja nilkka oli kipeä vuoden verran. Kipinä juoksemiseen kuitenkin jäi kytemään sisälleni. Sen tuoma hyvän olon tunne ja itseni voittaminen henkisesti sekä fyysisesti oli jotain aivan käsittämättömän ihanaa.
Onnellisuuden tunnetta voisin verrata aika hyvin rakastumisen tunteeseen. Silloin sinulla on tunne, että kaikki mitä teet onnistuu, sinulla on täysi luottamus itseesi ja omiin kykyihin. Vaikka välillä jokin asia ei onnistuisi kaikkein parhain päin, pystyt ponnahtamaan siitä eteenpäin, oppia kenties jotain uutta ja yrittää uudelleen. Olet niin onnellinen, että hankalammatkin asiat tuntuvat sujuvan vähän kuin itsestään. Se antaa sinulle uskomattomasti voimaa. Voimaa pyrkiä eteenpäini ja pitämään kiinni onnellisuuden tunteesta.
Onnellisena olet myös vahvempi
henkisesti. Pystyt puolustamaan itseäsi ja omaa hyvinvointiasi. Et
anna toisten kävellä itsesi yli. Olet vahvempi sanomaan ei, sillon
kun siltä tuntuu. Olet vahvempi myös näyttämään tunteesi ja
kertomaan kun et voi hyvin.
Rakkaudella
Marika, Vajilla Art
