Maailman terveyspäivä
7.4.2024 vietetään Maailman terveyspäivää
Maailman terveyspäivää vietetään jokaisena huhtikuun seitsemäntenä päivänä. Jokaisena vuonna terveyspäivälle on valittu jokin erityinen terveydellinen teema. Tänä vuonna, eli 2024, maailman terveyspäivän teemana on "Minun terveyteni, minun oikeuteni". Teeman avulla puolustetaan kaikkien ihmisten oikeutta saada laadukkaita terveyspalveluja.
WHO:n sivuilla on julkaistu teemasivut joilta voi käydä lukemassa lisätietoa niin halutessaan. Sivustolla on myös teemaan liittyvä video.
Videossa oli kerrottu minun oikeudet seuraavanlaisesti:
"Vapaus väkivallasta ja syrjinnästä on minun oikeuteni,
Terveellinen ympäristö on minun oikeuteni,
Kunnollinen työpaikka on minun oikeuteni,
Tietoon perustuva suostumus on minun oikeuteni,
Kehollinen itsemääräämisoikeus on minun oikeuteni,
Pääsy laadukkaaseen terveydenhoitoon on minun oikeuteni,
Terveys on meidän jokaisen oikeus, ei etuoikeus vain joillekin meistä"
Aihe on hyvin tärkeä sillä maailmassa mikään näistä ei oikeasti ole etuoikeus kaikille, vaikka näin kuuluisikin olla. On kauheaa, että joitakin ihmisiä kohdellaan kaltoin vain oman ihonvärinsä, kansallisuutensa, sairautensa, asuinympäristönsä tai jonkin muun tällaisen syyn takia. Kukaan meistä ei pyydä syntymään tähän maailmaan. Osa syntyy toivottuna, osa vahinkona, osa rikoksen johdosta ja niin edelleen. Mikä ikinä syy olikin syntyä tähän maailmaan, ei se oikeuta ketään kohtaamaan epäoikeudenmukaisuutta, julmuutta, kauhua, tuskaa ilman tietoa paremmasta huomisesta. Meillä jokaisella pitäisi olla oikeus hyvään elämään. Silti se on todella vaikeaa. Puolet maailman ihmisistä kokee jokaisena päivänä eriarvoisuutta, nälänhätää, syrintää, väkivaltaa, omien oikeuksiensa loukkaamista ja kaltoinkohtelua. Koko läpi ihmishistorian, toisia on syrjitty ulkoisten olemusten johdosta. Ihminen on kuitenkin ihminen, oli hän sitten kuka tahansa.

On kuitenkin totta, että joissain maissa ihmisoikeuksilla ei ole kovinkaan suurta merkitystä, toisia ihmisiä johdetaan sadistisella diktaattorimaisella otteella. Osaa kansasta voi kohdella miten tahansa, koska on opetettu, ettei heillä ole sen suurempaan oikeutta ihmisyyteen. Syy seuraussuhteita on monia. En kuitenkaan lähde aukikirjoittamaan tätä aihetta sen enempää, vaikka paljon asiaa tästä aiheesta olisikin sanottavana.
Vapaus väkivallasta ja syrjinnästä on minun oikeuteni
Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella tulisi olla oikeus elää turvallista elämää, ilman pelkoa väkivallan uhriksi joutumisesta tai syrjinnän kohteeksi joutumisesta. Siitä huolimatta niin moni vauva, lapsi, nuori ja aikuinen joutuvat kohtaamaan väkivaltaa ja syrjintää omassa elämässään. Mediasta voi lukea melkein joka viikko, toisinaan päivittäinkin, kuinka julma ja kylmä toinen ihminen voi olla toista ihmistä kohtaan. Ihmisillä on kuitenkin synnynnäisenä perustarpeena (Maslow`n tarvehierarkian mukaan):
- fysiologiset tarpeet eli hengissä säilymisen edellytykset (ruoka, juoma, hengitysilma)
- turvallisuuden tarpeet (suojautuminen erilaisilta vaaroilta)
- yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet (ystävyys, rakkaus, ryhmään kuuluminen)
- arvonannon tarpeet (itsearvostus, kunnioituksen saaminen muilta)
- itsensä toteuttamisen tarpeet (omien kykyjen saaminen täyteen käyttöön esim. työssä tai vanhemmuudessa)
Miksi sitten ihminen käyttäytyy niin julmasti toisia kohtaan? Osa varmasti selittyy hyvin paljon sillä, kuinka ihminen kokee perustarpeensa tulleen tyydytetyksi. Myös jokaisen ihmisen oma elämänhistoria, geeniperimä ja persoonallisuus vaikuttavat meidän jokaisen käyttäytymiseen. Myös kulttuurilla on merkitystä.
Ihminen on luonnostaan agressiivinen, mutta se ei kuitenkaan merkitse sitä, että agressiota pitäisi käyttää väkivaltaan ja tuhoon. Kuitenkin ihminen haluaa elää rauhassa ja sovussa toisten ihmisten kanssa. Agressio on ihmiselle ominainen ja perinnöllinen reaktiokyky. Ihminen joka pystyy hallitsemaan omaa agressiotaan pystyy käyttämään sitä niin, ettei siitä koidu haittaa ja tuhoa muille. Kuitenkin osa ihmisistä ei kykene tähän, vaan agressio ottaa heistä vallan, ja seuraukset ovat ympärillä oleville sekä ihmiselle itselleen tuhoisia. Hallitsematon agressio sumentaa ihmisen arvostelukyvyn. Yleensä fyysisen väkivallan merkki on persoonallisuuden häiriöstä. Tosin joissakin kulttuureissa väkivalta on hyväksyttävää ja joissakin maissa se on jopa velvollisuuskin.
Syrjintä taas kohdistuu esimerkiksi ikään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteisiin, perhesuhteisiin, terveydentilaan, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään asiaan. Me kaikki olemme omia yksilöitä, meillä kaikilla on omat mielipiteemme. Näitä asioita pitäisi pitää enemmänkin rikkautena kuin uhkana omalle itselleen. Miksi esimerkiksi toisen vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen tai esimerkiksi uskonto aiheutavat niin paljon negatiivisia ajatuksia? Tähän varmasti liittyy osittain yhteenkuuluvuuden tunne, jos vaikka kaveriporukassa ilmaistaan suoraan ettei homous ole ok tai hyväksytty. Vaikka itse sen hyväksyisikin, yhteenkuuluvuuden takia ei välttämättä uskalleta erottua joukosta. Osittain myös negatiiviset kokemukset tietystä kansalaisuudesta tai esim. uskonnosta aiheuttavat synjintää. Esimerkiksi oman uskonnon markkinoiminen toiselle ihmiselle saattaa nostaa omat ihokarvat pystyyn. Vaikka kyseinen toiminta kuuluu vahvasti heidän oman uskonnon harjoittamiseen. Uskonnostaan huolimatta, he ovat täysin samanlaisia ihmisiä, samoine perustarpeineen kuin kaikki muutkin.
Syrjinnän ja väkivallan kitkeminen on todella pitkäjänteistä työtä ja onko yhteiskunta siihen täysin valmis ja kykeneväinen? Olisi ihana jos joskus kaikki ihmiset voisivat elää sulassa sovussa toistensa kanssa. Teoreettisesti tämä varmasti voisi onnistua, mutta entä käytönnössä? Näiden kitkeminen yhteiskunnastamme vaatii valtavasti työtä läpi monien sukupolvien onnistuakseen täydellisesti.
Terveellinen ympäristö on minun oikeuteni
Terveellisellä ympäristöllä tarkoitetaankin juuri sitä, että luonto pystyisi tarjoamaan meille juomakelpoista vettä, ravitsevaa ruokaa, energiaa sekä elinkeinoja, jotta voisimme selviytyä. Tämä ei toteudu kaikkialla maailmassa. Meillä on velvollisuus jättää planeettamme elinkelpoiseen kuntoon, jotta tämä oikeus toteutuisi myös tulevaisuuden sukupolville.

Kunnollinen työpaikka on minun oikeuteni
Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus työskennellä työpaikassa, joka turvaisi hänen elantonsa ja jolla turvata hänen itsensä sekä oman perheensä toimeentulon. Toki on ihmisiä, jotka eivät pysty syystä tai toisesta työskentelemään ja heidän toimentulonsa on turvattava. Ketään ei voi jättää heitteille. Kuitenkin kaikilla pitäisi olla mahdolisuus saada työpaikka joka ei alenna ihmisarvoa. Työnteosta pitäisi saada sellainen palkka, joka auttaa selviytymään.
Tietoon perustuva suostumus on minun oikeuteni
Tämä tarkoittaa että ihmisellä tulee olla vapaus valita mihin lääketieteellisiin tutkimuksiin hän osallistuu. Hänelle pitää antaa tarvittava määrä tietoa, jotta hän saa itse valita haluaako hän osallistua kyseiseen tutkimukseen vai ei. Hänen tulee myös tietää tutkimuksen riskeistä ja merkityksestä, eli minkä vuoksi kyseistä tutkimusta tehdään. Ketään ei tulisi pakottaa osallistumaan. Tietoon perustuva suostumus on otettu lainsäädäntöön useissa maissa. Ilman tietoon perustuvaa tutkimusta on rangaistava teko.
Kehollinen itsemääräämisoikeus on minun oikeuteni
Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa eli kehon itsemääräämisoiekus. Tämä tarkoittaa, että jokaisella on valta tehdä itsenäisiä päätöksiä omasta kehosta ja tulevaisuudesta, ilman että joutuu kokemaan väkivaltaa tai pakottamista. Sinulla on valta ja oikeus kieltäytytä seksistä tai haluatko lapsia. Sinulla on myös oikeus päästä terveydenhoitoon aina tarvittaessa.
Pääsy laadukkaaseen terveydenhoitoon on minun oikeuteni
Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus päästä terveydenhoitoon tarvittaessa. Suomessa jokaisella pysyvästi suomessa asuvalla henkilöllä on oikeus päästä terveydenhoitoon. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla maailmassa. Joissakin maissa terveydenhoito maksaa niin paljon, ettei kaikilla ole varaa siihen. Tällöin vain varakkaimmilla ihmisillä on mahdollisuus päästä hoitoon sitä tarvittaessaan.

Ystävällisin terveisin
Marika, Vajilla Art