Maailman Mielenterveyspäivä

08.10.2024

Maailman Mielenterveyspäivää vietetään torstaina 10.10.2024.

Tämän vuoden teemana on "Mielenterveys on jokaisen oikeus". Tänäpäivänä todella moni nuori, aikuinen sekä lapsi kokevat pahaa oloa, yksinäisyyttä sekä epäoikeudenmukaisuutta. Tilannetta ei auta se, että toimeentuloa heikennetään, nostetaan terveydenhoitokuluja ja nipistetään ja heikennetään mielenterveyspalveluihin pääsyä. Jo nyt jonot ovat todella pitkät. Apua tarvitsevat lapset ja nuoret eivät saa tarvitsemaansa apua. He joutuvat jonottamaan todella pitkiä aikoja päästääkseen avun piiriin.

Parhaimmassa tapauksessa, jos niin voi edes sanoa, nuori hautautuu omaan huoneeseensa pois päivänvalon säteiltä, hän muurautuu ja lukitsee itsensä oman elämänsä ulkopuolelle, eristää itsensä ystävistään, vanhemmiltaan sekä muilta läheisiltä ihmisiltä, joita hän kuitenkin eniten juuri nyt tarvitsisi. Hän syyttää itseään kaikesta, pitää itseään toivottamana luuserina, josta ei ole hyötyä kenellekään, ei edes hänelle omalle itselleen. Oma mieli hyökkää itseään vastaan ja tekee olosta päivä päivältä entistä ankeammaksi ja synkemmäksi.


Toinen puoli nuorisosta liukuu elämän kaidalta polulta suoraan susien suuhun. Huonoa oloa helpotetaan niin alkoholilla, lääkkeillä sekä muilla päihdyttävillä aineilla, joilla vaan saisi hetkeksi elämän tuntumaan helpommalta. Kaikille tämä tie ei ole vain hetken kokeilu. Tämän maailman pimeä koura tarraa voimakkaasti kiinni ja vie vain syvemmälle armottoman pimeyden syövereihin. Vaikka jossain vaiheessa tilanteen ymmärtäisi, ja tietäisi että pois olisi päästävä. Tämä on todella hankalaa. Apua on vaikea saada, ehkei ensimmäinen hoitoonpääsy autakaan ja ihminen putoaa jälleen uudelleen samaan syvään suohon. Tutut ja turvalliset ystävät ja lähipiiri on kadonnut, tilalle on tullut toisenlaiset ystävät, joiden seura ei ainakaan tuo apua ja selviytymistä lähemmäksi.

Kolmas puoli nuorisosta uhmaa ja uhoaa. Heidän vihansa muuta maailmaa ja ihmisiä kohtaan loistaa kirkkaana. Kenelläkään ja millään ei ole väliä. Pahaa oloa puretaan holtittomalla käyttäytymisellä, huudellaan ja tapellaan kaduilla, käydään toisiin ihmisiin kiinni. Olo on voittamaton ja adrenaliini virtaa suonissa sitä enemmän mitä oman agression päästää valloilleen. Vanhemmat ovat ärsyttäviä holhoojia, he eivät tajua mistään mitään. Kadulla vastaan tuleva ihminen hymyilee omalle lapselleen, mutta nuori lukee tämän osoittavan häntä kuinka epäonnistunut ja kelvoton ihminen hän onkaan. Tai nuoren sisuksissa alkaa kuohumaan, mikä oikeuttaa tuon pienen turhan olennon saamaan hymyjä, mitä se on koskaan tehnyt. Kotona kuitenkin vanhemmat vain pieksevät ja hakkaavat pienemmästäkin erheestä. Alkaa suututtaa ja suoraan sanottuna vituttaa kahta kauheammin. Viha yltyy niin suureksi, ettei sitä enää pysty hallitseemaan. Sivulliset saavat kärsiä.


Oli ihmisellä millainen tilanne elämässään tahansa, oli syy pahaan oloon mikä tahansa, he tarvitsevat apua. Avun vastaanottaminen voi myös olla hankalaa. Kun ihmisellä on tarpeeksi paha olla, hän ei näe ulospääsyä, hän ei ymmärrä, että tästä voisi vielä joskus selviytyä. Joskus tilanne näyttäytyy niin epätoivoiselta, että on vaikea lähteä liikkeelle. Kaikki tuntuu kaatuvan niskaan. Luotto omiin kykyihin laskee ja oma olo pahanee entisestään.

Joskus törmää ihmisiin, jotka eivät ymmärrä tai osaa ajatella asioita toisen ihmisen näkökulmasta. Heidän mielestään ihminen on vain saamaton luuseri ja heidän tulisi ottaa pää vain pois perseestä niin sanotusti. Asettuminen toisen ihmisen asemaan ei välttämättä ole helppoa, mutta mitä tahansa ei kuitenkaan kannata laukoa suustaan. Sanonta "jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa, älä sano sitten mitään" on aika hyvä periaate. Rakentavankin palautteen voi sanoa ilman että täytyy painautua toisen ihon alle vereslihaan asti. On eri asia sanooko asian toista halventaen ja loukaten kuin rakentavasti ja toista kuitenkin kunniottaen. Asioista ei kuitenkaan tarvitse olla samaa mieltä, mutta niistä tulisi pystyä keskustelemaan ilman, että toinen tai kumpikin lähtee sotajalle, silloin peli on menetetty.

Mitä voisimme arjessamme tehdä jotta jokaisen mielenterveys olisi oikeus eikä vain sallittu harvoille ja valituille?

Mutta mikä on mielenterveys? Se on hyvinvoinnin keskeisin voimavara. Mielenterveyteen kuuluu niin psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja henkinen ulottuvuus. Mielenterveys auttaa ihmistä selviytymään arjessa ja päihittämään elämän eteen tuodut vaikeudet. Hyvä mielenterveys auttaa pitämään mielen vahvana, niin ettei se murene täysin vaikeuksia ja surua kohdatessa. Tottakai, ja on aivan luonnollista, että mieli toisinaan on apea, surullinen ja alakuloinen, mutta tilasta selviää, eikä siihen jumiudu. Hyvä mielenterveys on meidän kaikken oikeus.

Vahvista omaa ja toisten mielenterveyttä:

  • keskustelemalla

  • kuuntelemalla

  • olemalla läsnä

  • hanki ja neuvo hakemaan tukea sekä apua matalalla kynnyksellä

  • pidä kiinni omista rajoistasi ja kunnioita toisten rajoja

Haluatko lukea aiheesta lisää?

Mieli ry sivustolla on hyviä artikkeleita kuinka omaa ja toisten mielenterveyttä voidaan vahvistaa. Lue lisää (klikkaamalla tekstiä, linkki vie sinut Mieli ry sivustolle)

@mielenterveys
#maailmanmielenterveyspäivä
#vihreäävaloa

Autetaan ja tuetaan toinen toisiamme, ollaan ystävällisiä toisillemme!

Kaunista syksyn odostusta!

Rakkaudella Marika,

Vajilla Art