Juhannus on taikojen aikaa

12.06.2024

Juhannusta vietetään tänä vuonna lauantaina kesäkuun 22 päivä. Perusjuhannukseen tunnetusti kuuluu sauna, tanssit sekä kokko. Tämän lisäksi nautitaan maukkaasta grilliruasta ja mahdollisuuksien mukaan maukkaista uusista perunoista voinokareen kera. Juhannusta vietetään yleensä oman perheen ja ystävien kesken.

Yleensä Suomen kaupungit tyjentyvät asukkaista, sillä osa suuntaa viettämään juhannusta mökillä tai muuten mahdollisimman lähellä luontoa. Monet ulkoilu- ja virkistyspaikat järjestävät erilaisia juhannustapahtumia niin koko perheelle, nuorisolle tai aikuisemmalle väestölle.

Juhannus, tuo muinaisuskonnollinen juhla

Juhannuksella on vanhat perinteet Suomessa. Se kuluu pakanallisiin juhlapäiviin. Historia yltää ainakin vuoteen 1800, jolloin Juhannusta juhlittiin säänjumala Ukon juhlana.  Ukon juhlaa vietettiin, jotta tuleva sadonkorjuu olisi tuottoisa ja karjan hedelmällisyys olisi taattu. Ukon jumalan kunniaksi pantiin olutta ja olutta skoolattiin "ukon maljana" järven rannoilla. Kristinuskon saavuttua Kirkko halusi hävittää pakanalliset juhlat ja näin ollen Ukon juhlasta muodostui Juhannus. Kirkko siirsi Ukon juhlan 24 kesäkuuta, jolloin on Johannes Kastajan syntymäpäivä. Tästä nimestä (Johannes Kastaja) myös sana Juhannus on peräisin. 1950-luvulle saakka Juhannusta vietettiin aina 24..6. Nykyään juhannusta vietetään aina kesäkuun 19 päivän seuraavana lauanaina, jolloin juhannus asettuu 20-26. kesäkuuta.

Juhannusta vietetään myös muissa pohjoismaissa. Näissä maissa juhannusta vietetään yhä 24.6. osui se mille päivälle hyvänsä.

Juhannus täynnä taikoja

Juhannus on erilaisten taikojen aikaa. Niiden avulla toivottiin saavan naimaonnea sekä runsaasta satoa. Taikojen avulla haluttiin nähdä vilaus tulevasta puolisosta tai saada haluttu henkilö puolisoksi. Tunnetuimpia juhannustaikoja ovat erilaiset lemmentaiat. Ennen vanhaan juhannusta pidettiin erittäin hyvänä päivän mennä naimisiin sillä sen uskottiin tuovan avio-onnea. Yksi tunnetuimmista juhannustaioista on laittaa seitsemän erilaista kukkaa juhannusyönä tyynyn alle. Tämän avulla unessa nähtiin oma tuleva puoliso.

Juhannuksena poltettavan kokon tarkoitus oli karkottaa pahoja henkiä. Kokon polton lisäksi juopuminen (eli humalaan asti juominen) ja metelin pitäminen kuuluivat juhannuksen viettoon. Näillä varmistettiin pahojen henkien karkottaminen.

Muutamia vanhoja juhannustaikoja ja uskomuksia:

Oletko jäänyt ilman heilaa, halutessasi voit kokeilla onneasi näiden taikojen avulla:

  • katso kaivoon, lähteeseen tai lampeen juhannusyönä, mieliuiten täysin alasti, jotta näet tulevan puolisosi
  • Jos liikut juhannuksena metsässä ja näet virvatulen palavan, tulet löytämään aarteen sen alta
  • Juhannuskokon hiilloksille heitetyn kalastetun lahnan kylkiluut osoittavat tulevaa puolisoasi kohti
  • hyvä naimaommi on taattu, jos juhannusyönä kieriskelee alasti kasteisella niityllä
  • laita nukkumaan mennessä sitomaton vihta tyynysi alle, tulet näkemään tulevan puolisosi sitovan sen
  • voit nähdä tulevan puolisosi unissani, jos laitat tyynysi alle kukkaseppeleen joka on sidottu yhdeksällä heinällä

Juhannustapahtumia Suomessa 2024

Eikö sinulla ole vielä juhannukseksi suunnitelmia? Löytyisikö kenties näistä joku kiva paikka missä viettää ikimuistoinen juhannus yhdessä perheen tai ystävien kanssa?

Festarit ja musiikkitapahtumia suomessa:

Juhannusristeilyt Helsingissä

Turun seudulla

Jyväskylän seudulla

Tampereen seudulla

Pohjois Suomi

Tämä lista ei todellakaan ole täydellinen. Suomesta löytyy paljon paljon enemmän erilaisia juhannustapahtumia. Jos sinulla on vinkata joku kiva juhannustapahtuma, niin laita ihmeessä minulle viestiä niin lisätään se mukaan :)

Oikein ihanaa juhannusta teille kaikille!

toivottaen Marika,

Vajilla Art