Digitaalisen oppimisen päivä
29.2. Vietetään Digitaalisen oppimisen päivää. Sen kunniaksi ajattelin kirjoittaa digitaalisesta oppimisesta, tällä en kuitenkaan tarkoita "miten opin käyttämään tietokonetta", "kuinka opin käyttämään exceliä tai wordia tehokkaasti", vaan sitä mitä kaikkea voit oppia hyödyntämällä nykyaikaista teknologiaa ja digitaalista ympäristöä.

Nyt kun ajattelen itseäni 20 vuotta taaksepäin, olisi ollut ihana, jos olisi ollut tällaisia vaihtoehtoja opiskeluun. Tosin olisinko silloin ollut motivoitunut samalla tavalla? En tiedä.
Nykyään niin moni ala on meille avoinna. Yläasteelta päästyä pitäisi pyrkiä ammattikouluun tai lukioon. Mutta kuinka moni meistä on vielä siihen aikaan valmiita päättämään loppuelämänsä ammatista. Ei kukaan, tai veikkaan että aika harva. Joillekin on täysin selvää mitä he haluavat elämältään ja pystyvät motivoivasti viemään elämäänsä haluamaansa suuntaan. Joskus myös voit olla täysin varma tämän hetkisestä mielenkiinnostasi, mutta työskenneltyäsi joitakin vuosia, huomaat että kyseinen ala ei tuokaan sinulle tyydytystä eikä auta sammuttamaan sisäistä paloa jotain muuta merkityksellisempää kohti.
Onneksi nykypäivä tukee hyvin koko elämänaikaista oppimista. Mikään ei ole kiveen hakattu, vaikka aloittaisit opinnot jossain. Se ei vielä määritä sinun lopullista määränpäätäsi jota pitkin kävelet kohti lopullista ikuisuutta (tai kukapa sitä varmaksi tietää, mitä sen jälkeen meille tapahtuu). On povattu, että milleniaanit (joihin itsekin lukeudun, eli syntyneet ajalla 1980-1990) ja siitä uudemmat sukupolvet tulevat tulevaisuudessa työskentelemään useammalla eri alalla, työskentely tulee olemaan paljon yrittäjämäisempää ja käyttämään enemmän hyödyksi digitaalisia mahdollisuuksia. Enää työpaikka ei välttämättä ole jäykkä virastorakennus tai toimisto, jossa istutaan 8 tuntia päivässä, vaan työ voi tapahtua missä ja milloin tahansa. Osaltaan se voi luoda joillekin harmia, jotka haluaisivat tuttua ja turvallista työympäristöä ja vakautta.
Muistan hyvin, kuinka nuorempana mietin hurjasti, mitä olen valmis tekemään koko loppuelämäni. Mikä on se oikea ammatti, mikä on se oikea suunta. Mikä on se juttu mikä saa minut tuntemaan itseni tärkeäksi, elämäni merkitykselliseksi ja että voin sanoa, että olen elänyt täydellisen elämän. Välillä pelkkä ajatuskin siitä sai minut stressaantumaan. Osaltani pelkäsin todella paljon, että jos teen virheellisen valinnan opintojeni suhteen. Toisaalta minulla oli paljon ideoita ja haaveita, joita kohti olisi niin ihana pystyä ja päästä pyrkimään. Yksi haaveistani oli päästä lähihoitajaksi ja sitä kautta päästä opiskelemaan kohti työtä jossa voisin auttaa autistisia henkilöitä pärjäämään jokapäiväisessä elämässä. Tämä suunta ei kuitenkaan silloin vielä avautunut. Elämä vei eteenpäin ja olen nyt tässä hetkessä toteuttamassa toisella tavalla omia haaveitani ja pyrkiessäni saamaan elämälleni tarkoitusta joka pohjautuu omiin elämänarvoihini.
Vanhemmallakin iällä voi hyvin aloittaa opiskelun, jos vain se soveltuu tämän hetkiseen elämäntilanteeseen. Jopa eläkeiällä ihmiset ovat toteuttaneet ylioppilashaaveensa. Vauva-arki tai ruuhkavuosien keskellä voi olla hankala aloittaa ja saada tarpeeksi rauhaa opiskella itselleen uutta mielenkiintoista alaa. Tämä ei toki päde kaikkiin, joidenkin puolisot voivat olla todella avuliaita perhe-elämässä ja auttavat kaikin tavoin puolisoaan toteuttamaan omia elämänsä haaveita. Kaikki nämä yhtäaikaiset haaveet, elämäntilanteet ja joskus jopa kärsimätön malttamattomuus, aiheuttaa stressiä ja ahdistusta. Tällöin voisi olla hyväkin idea aloittaa tai vaikka edes kokeilla mooc-kursseja. Teet silti asioita eteenpäin kohti haaveidesi tulevaisuutta ja olet läsnä perheellesi ja omille lapsillesi.
Kuinka hyötyä Digitaalisesta oppimisesta sekä –ympäristöstä?
Digitaalisuus antaa todella hyvän ja laajan ympäristön opiskella uusia asioita. Netin kautta voit uppoutua opiskelemaan ruoan laitosta ohjelmointiin, filosofiasta kemian ja biologan alaa. Kirjo on todella laaja. Netin välityksellä voit osallistua erilaisiin webinaareihin. Nykyään myös kansalaisopistojen kautta voi opiskella tanssia ja erilaisia liikuntamuotoja netin välityksellä. Tämä on erittäin hyvä muoto esimerkiksi sosiaalisesta pelosta kärsiville, sillä silloin heidän ei tarvitse suorittaa ja jänittää toisten vieraiden ihmisten läsnäollessa. Vaan voivat ensin harjoitella itsenäisesti, ja osallistua halutessaan liveopetukseen myöskin ihan paikan päällä, kun siihen tuntee olevansa täysin valmis.
MOOC
Oletteko kuulleet MOOC kursseista (massive open online course)? Ne ovat ilmaisia, toki löytyy maksullisiakin, mutta MOOC-kursseja löytyy hurjasti ilmaisia eri yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sivustoilta. Kursseja löytyy niin tietotekniikan kuin hoitoalan, kemian ja biologian alalta, tähtitieteestä ja yrittäjyydestä. Kurssit ovat pääsääntöisesti 1-5 op:n laajuisia. Maksulliset kurssit ovat yleensä 5 op:stä ylöspäin. Näiden kautta pystyt hyvin kurkistamaan erilaisia aloja, ja mitkä sinua ehkä kiinnostaisi.
Itse voin todellakin suositella Laurean ammattikorkeakoulun kursseja. Itse olen juuri suorittamassa "Yrittäjyys osana uraa" kurssia. Jos sinua kiinnostaa yrittäjyys, niin suosittelen tätä kurssia sinulle. Kurssi antaa hyvän ja laajan kuvan yrittäjyydestä, mitä se vaatii, auttaa sinua pohtimaan omaa osaamistasi ja mitä taitoja ehkä pitäisi vielä kasvattaa. Ilmaiseksi kurssiksi tämä on aivan täydellinen!

Mistä löytää MOOC kursseja?
Tässä on muutamia sivustoja joista voit lähteä liikkeelle:
Pinterest on todella loistava paikka hakea muun muassa ideoita ja inspiraatioita. Pinterest on myös paikka johon uppoutuu joskus vähän liiankin tehokkaasti. Ainakin omasta kokemuksestani. Pinterestin avulla olen opetellut muun muassa piirtämistä sillä nuorempana rakastin piirtämistä todella paljon, tykkäsin piirtää animehahmoja. Kaikista ongelmallisinta minulle oli piirtää suu ja nenä. Niiden kanssa tuskailin aina jatkuvasti, pinterestistä hain apua miten piirtää suu ja nenä, jotta niistä tulisi luonnollisen näköiset.
Pinterestistä saa myös todella hyviä ohjeita, jos olet kinnostunut rakentamisesta niin isojen kuin pientenkin projektien parissa. Jos tykkäät käsitöistä, saat sieltä valtavasti vinkkejä kuinka kutoa, virkata, käyttää akryylimaaleja, käyttää erilaisia struktuurimaaleja jne. Sen kautta voit löytää apua ohjelmointiin tai 3D-mallinnukseen. Tietomäärä pinterestissä on valtava. Joten jos Pinterest ei ole vielä sinulle tuttu, niin käy ihmeessä tutustumassa sen ihmeelliseen maailmaan. Uskoisin että et tule pettymään. Se vie sinut mennessään :)
Bloggaus
Bloggaaminen on nykyaikaa. Tämä sivuaa vähän digitaalista oppimista, mutta sitä voi kuitenkin hyödyntää oppimisen välineenä. Se on helppoa, ilmaista ja luovaa tekemistä. Bloggaaminen voi olla omaksi iloksi tai tähdätä ammattimaisempaan yritysbloggaamiseen ja tuloja kerryttävään yritystoimintaan. Bloggaaminen tosin vaatii paljon aikaa, omistautumista omalle asialle ja säännöllistä kirjoittamista.

Sen hyviä puolia on, että voit sen avulla saada purettua omaa intohimoasi tiettyä asiaa kohtaan, ja saada samanhenkisiä ihmisiä seuraamaan sinua ja osallistumaan keskusteluihin. Blogia voi kirjoittaa erilaisista asioista, jotka sinua kiinnostavat tai jopa omasta elämästäsi tai tietystä elämäntilanteesta. Blogi voi koostua vaikka sinun opintopolkusi seuraamisesta ja johon päivität oppimiasi asioita ja kirjoitat tutkivan journalismin tapaan keskittyen tiettyihin osa-alueisiin tiettyjä aikoja kerrallaan.
Millaisia taitoja sinä haluaisit oppia tai voisit harkita oppivasi verkon kautta?
Ystävällisin terveisin
Marika, Vajilla Art